Двері з кодовим замком: чому на операторів платного супутникового ТБ чекають добрі часи?

Опубліковано Пн, 1 липня, 16:43

Про ринок супутникового ТБ в Україні, перехід з карток на сет-топ-бокси, запропоновані пакети і мультисервіси, а також прийдешнє кодування національних телеканалів ми поговорили з директором компанії Xtra TV Юрієм Чередничком.

Юрий_Чередничок

2011-й можна вважати роком народження DTH-платформи. Що таке Xtra TV сьогодні?

Xtra TV – це 95% нових співробітників. Це молоді амбітні люди, які привносять нові підходи і методи роботи в усталений ринок супутникового ТБ.

Від часу заснування 2011 року був створений сильний бренд, компанія розвивалася та еволюціонувала, зробивши широкий крок вперед.

Починалося все з моделі, що вважалася успішною певний період часу – з карткової системи. Для отримання послуг супутникового телебачення користувач повинен був придбати картку Xtra TV і тюнер до неї. Ця модель була зручною тим, що клієнт сам обирав тюнер і вставляв туди картку Xtra TV, причому послуга була не контрактною, а припейд.

На сьогодні картки залишилися у минулому, а ми пропонуємо не просто супутниковий сигнал, а мультимедійний сервіс. Користувач, що підключається до послуг Xtra TV, отримує можливість дивитися той самий контент і по супутнику, і в мобільному додатку (для футбольних уболівальників ми зробили сайт!). Це означає: три екрани за ціною одного.

З 1 квітня 2019 року ви відмовилися від карток умовного доступу Xtra TV. Чому?

Це рішення було ухвалено наприкінці 2018 року. Основна причина таких змін – необхідність захистити від піратства той контент, який ретранслює платформа Xtra TV. На жаль, картки Xtra TV зламані й успішно «шаряться». Ми розуміли, що потрібні будуть значні інвестиції в обладнання: йдеться про власні сет-топ-бокси та надійну систему кодування Verimatrix.

Таким чином, ми переводимо наявну абонентську базу на сет-топ-бокси. І тут користувач лише виграє, отримуючи набагато більше послуг, наприклад, можливість дивитися телеканали в HD-якості. Плюс тепер перегляд доступний у мобільному додатку та на сайті. Ті, хто перехять, дійсно відчувають різницю і бачать переваги.

Як ви залучаєте нових користувачів?

Навесні ми запустили рекламну кампанію, в якій задіяли діджитал-канали, регіональну пресу і партнерів/дилерів/установників. Насамперед ми хотіли поінформувати про перехід на нові сет-топ-бокси і розповісти про наші послуги, а це 60 преміальних каналів і решта у вільному доступі, HD-якість і мультисервісна платформа.

Чи є канали власного виробництва?

Ми частина великого медійного холдингу – «Медіа Групи Україна», в яку входить канал-лідер національного телеперегляду «Україна», молодіжний канал «НЛО TV», канал для всієї родини «Індиго TV», спортивні канали «Футбол 1», «Футбол 2», регіональні канали «Донбас», «34 канал», «Сигма». Їх цілком можна вважати нашим власним виробництвом.

Цікаво дізнатися про роботу кол-центру.

Є перша лінія – обслуговування, і друга лінія – підтримки. Перша лінія – це партнерський аутсорсинговий контакт-центр, який розташований у Хмельницькому та Львові. Другий контакт-центр – у нашому офісі. Вони виконують функцію технічної підтримки.

Наше основне завдання – скорочувати кількість дзвінків і звернень у контакт-центр завдяки розвитку віртуальних послуг оплати, налаштування та управління послугою. Контакт-центр припиняє працювати за класичною моделлю – лише приймати дзвінки. Тепер це робота зі зверненнями у соціальних мережах, відповіді на email, а також запити з сайту.

Чому для розподілу сигналу обрали супутники Eutelsat 9B і Astra 4A? Скільки транспондерів орендуєте?

На супутнику Astra розміщені всі телеканали «Медіа Групи Україна», зокрема «Футбол 1» та «Футбол 2». На Eutelsat – іще майже 50 преміальних каналів, які ми пропонуємо.

Апаратні та програмні потужності розташовані в Україні?

Так, в Україні. Тут ми формуємо потоки телеканалів і потім надсилаємо їх на uplink (супутникова станція, яка отримує потоки по IP, кодує, скремблює, мультиплексує телеканали і піднімає на супутник).

Які, на вашу думку, перспективи розвитку супутникового ТБ в Україні та світі?

Майбутнє, звісно, за гібридним рішенням «супутник + інтернет». Завтрашній день супутникового ТБ в Україні залежить від того, чи будуть закодовані національні канали на супутнику. Канали медіагрупи – це основні драйвери українського телеперегляду. Зараз цей сегмент безкоштовний у супутнику. У разі кодування каналів супутниковий сегмент буде розвиватися. Бізнес стане більш привабливим, і ймовірна поява ще одного супутникового провайдера.

Коли це все-таки станеться, то стане великим успіхом для всього ринку платного ТБ України (на момент написання статті з’явилася інформація, що датою кодування стане 20 січня 2020 року. – Прим. автора).

Що є драйвером продажів для Xtra TV зараз?

Насамперед футбольний контент. Якщо ви у магазині супутникового ТБ, на радіоринку чи в інтернеті запитаєте, де дивитися «Футбол» на супутниковій антені, відповідь буде майже одностайною: на Xtra TV. Я пишаюся тим, що наша компанія є ексклюзивним ретранслятором каналів «Футбол 1» / «Футбол 2» у супутниковій технології. Водночас це велика відповідальність і додаткове навантаження на компанію з обслуговування наших футбольних абонентів. Оскільки топові футбольні матчі транслюються ввечері з плавним перетіканням в опівніч, ми просто зобов’язані у цей час бути технічно напоготові.

«Медіа Група Україна» входить до складу SCM