Спортивний Голлівуд: як ресторанному бізнесу допомагають футбольні трансляції

Published Mon, 23 December 2019, 15:05

Які вигоди отримують заклади сегменту HoReCa, демонструючи легальний контент, скільки це коштує і як працює?

У 2012 році, коли в Україні проводилося Євро-2012, були зроблені перші кроки у переведенні закладів на легальний перегляд. Донедавна дуже активно свої права відстоювала музична сфера. Але з ростом популярності футбольних матчів і в цілому спортивних змагань, зростають очікування правовласників у цій галузі.

picture_e96d457d8a4469aefd1_62869_p0

Як стверджує Олександр Ремезовський, директор департаменту дистрибуції платних каналів «Медіа Групи Україна», на сьогодні ринку вже цікаві легальні пропозиції, великим гравцям проблеми із законом не потрібні. «Тим більше, Україна – зростаючий ринок, і на нас все більше дивляться не лише як на локальний ринок, але і як на важливого гравця з точки зору продажу прав», – зазначив він.

Права на футбольні трансляції коштують дорого (це загальносвітова ситуація) і, звичайно, правовласники розраховують не просто окупити їх, але і заробити. В Україні це складно зробити через піратство. У рамках боротьби з піратством телеканали «Футбол 1» і «Футбол 2» переходять на систему дистрибуції a la carte і будуть доступними тільки в окремих платних підписках на цифрових майданчиках.

У контексті боротьби з піратством важливим є сегмент HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe/Catering), де в легальному полі в Україні працює трохи більше 20% компаній.

Хто вони, пірати в HoReCa

Бути піратом в сегменті HoReCa означає покупку пакета на правах фізичної особи. Суб'єкт підприємницької діяльності (не важливо, ФОП, ТОВ або ін.) може отримати права на публічний перегляд, лише уклавши договір з уповноваженими ТРК «Україна» партнерами. Їх на ринку небагато, і роботу з ними контролює «Медіа Група Україна» як управляюча компанія, пояснює Олександр Ремезовский. Це єдиний шлях для тих, хто хоче працювати у правовому полі. Контракт укладається на рік або до кінця року.

Юридичні особи – це окрема історія та інше пакетування. Відсотків на 60 – це неусвідомлені дії: люди дійсно не розуміють, що у них тактика піратів.

Для «Медіа Групи Україна» завдання антипіратської роботи – не покарати, а розповісти, чому важливо перебувати у правовому полі, і які тут є бонуси для закладів HoReCa.

Для цього оновили сайт телеканалів «Футбол»: створили кнопку «HoReCa», натиснувши на яку, можна побачити інтерактивну карту закладів, які легально транслюють телеканали «Футбол 1»/«Футбол 2», а також всю необхідну інформацію: до кого звернутися по легальний контент, які технологічні особливості підключення існують, програми лояльності від каналів, відповідальність за порушення.

Скільки коштує гра в легальному полі

З наступного року базова ціна у закладах складе 399 грн. за один екран на місяць (для порівняння, фізособа в середньому платить 109 грн.). По суті, це всього лише середній чек, який відвідувач залишає за відвідування. Система знижок починається від 5 екранів.

«У нас комплексний контракт на всі заклади, а з урахуванням величезної кількості екранів, думаю, ми один з найбільших партнерів «Легального футболу» в Києві. При цьому суми цілком підйомні. Це, як два рази на місяць запросити діджея», – коментує Денис Лущишин, маркетинг-директор мережі.

З 2020 року буде оновлено пакетування: запропонований пакет Business Sport, куди окрім телеканалів «Футбол 1/2/3» в SD і HD-якості, увійде і канал Setanta Sports, а пакет Business Football поповниться телеканалом «Футбол 3».

«Футболи» є правовласниками прямих трансляцій матчів Ліги чемпіонів і Ліги Європи, української Прем'єр-ліги, італійської Серії А, іспанської Ла Ліги, німецької Бундесліги, французької Ліги 1, а також фінальної частини Євро-2020 і матчів Національної збірної України.

Setanta Sports ексклюзивно показує англійську Прем'єр-лігу, транслює Кубок Англії, шотландську Прем'єр-лігу, чемпіонат Англійської футбольної ліги, Кубок Англійської футбольної ліги, UFC, НХЛ, НБА і «Формулу-1».

Найближчим часом з'являться додаткові канали, можливо, топові, саме для сегменту HoReCa, розповів Олександр Ремезовский. «Такими ексклюзивними пропозиціями ми плануємо переводити все більше абонентів до легального поля», – зазначив він.

Бонуси «Легального футболу»

Приєднавшись до програми «Легальний футбол», учасники отримують право транслювати телеканали «Футбол 1»/«Футбол 2» у публічному місці на законних підставах. Але окрім цього, їх чекають бонуси, серед яких сертифікат «Офіційний партнер» + наклейка, свого роду «знак якості» для уболівальників, яку можна помістити на видному місці, розміщення на карті телеканалів «Футбол 1/2/3», участь у зйомках програм.

Окрім того, канали дарують учасникам програми сувенірну продукцію, присвячену важливим футбольним подіям, для розіграшів у соціальних мережах закладів або для заохочення персоналу, а також можуть підготувати рекламні макети.

«Ліцензійний продукт – це гарантія стабільності, якості і плюс в карму», – зауважує Денис Лущишин (мережа ресторанів «This is Пивбар»). – Для нас, як для соціально відповідальної компанії, робота в правовому – норма, ми розуміємо, що за авторські права потрібно платити».

У промопакет, що надається партнерам програми «Легальний футбол», входять ролики, які знімаються у закладах і потім виходять у новинах на каналах «Футбол», а також клієнти можуть використовувати їх на своїх сторінках у соціальних мережах або на своїх сайтах.

Платформи для підключення

Телеканали «Футбол 1»/«Футбол 2» доступні у форматах SD і HD-якості у будь-якій зручній технології: кабельна мережа, IPTV, OTT, IP-APP, супутник.

Є всього п'ять операторів, які отримали право продавати телеканали «Футбол»: XtraTV (супутник), «Діджитал Скрінз» (ОТТ, OLL.TV), «Воля» (кабель), IPTV «Тенет» (IPTV, Одеса і область), «Ланет» (кабель, IPTV). Є ще партнерські програми «Діджитал Скрінз»: «Укртелеком», «Датагруп», «Павутина», які пропонують сервіс OLL.TV в технології IPTV.

Кожен заклад, виходячи зі своїх технічних можливостей, вирішує, за допомогою якого сервісу дивитися «Легальний футбол»/спорт.

Андрій Поздняков, директор мережі ресторанів «Солом'янська броварня», розповів, що вони працюють із супутниковим провайдером XtraTV, за допомогою якого отримують сигнал. Для цього є супутникові тюнери, що забезпечують сигнал і трансляції.

Посилаючись на свій великий досвід роботи у ресторанному бізнесі, він зазначив, що найпопулярнішим для переглядів є футбол, на другому місці – бокс. «У нас футбол йде постійно у фоновому режимі на всіх екранах, незалежно від того, який показують матч завжди йде трансляція «Футбол 1» або «Футбол 2». Іноді просять «Формулу» увімкнути, але це зовсім невеликий відсоток відвідувачів », – уточнює він.

Як зазначають ресторатори, мабуть, найважливіше, що дає робота з програмою «Легальний футбол» – це гарантія стабільності, коли керівник закладу може спокійно зайнятися своїми безпосередніми справами і не думати, чи відбудеться у тебе трансляція, і якої вона буде якості. Важливими є і промобонуси: відмітний знак-наклейка, сертифікат офіційного партнера, можливість поділитися історіями свого успіху і бути відзначеними на ТБ і в діджіталі. Все це в комплексі приваблює спортивних фанатів приходити до закладу дивитися спортивні трансляції, що підвищує середній чек.

Джерело: https://bit.ly/2PQV4Pd

I agree