Заява телеканалу «Україна» щодо підробки телеканалом «1+1» формату «The Masked Singer» у програмі «Маскарад»

Опубліковано Вт, 6 жовтня, 13:15

03 жовтня 2020 року о 20:20 в ефірі телеканалу «1+1» вийшла програма «Маскарад», в якій неправомірно використано всі ключові форматні елементи всесвітньо відомого формату «The Masked Singer», права на адаптацію якого телеканал «Україна» придбав у компанії Fremantle навесні 2020 року.

ТОВ «ТРК «Україна», як правовласник формату «The Masked Singer» на території України, вважає, що піратська поведінка телеканалу «1+1» щодо формату «The Masked Singer» порушує права та законні інтереси телеканалу «Україна». Питання щодо порушення прав ТОВ «ТРК «Україна» буде передано до суду. Також телеканал «Україна» звернеться щодо захисту своїх прав до Міжнародної організації з визнання та захисту форматів FRAPA (Format Recognition and Protection Association).

Відвертий плагіат з боку загальнонаціонального мовника, котрий програв відкриту боротьбу за купівлю прав на адаптацію успішного міжнародного формату телеканалу «Україна», нівелює принципи чесної конкуренції на вітчизняному ринку аудіовізуальної продукції, руйнує правові засади побудови цивілізованого ринку авторських прав та міжнародну репутацію України, як країни, в якій мовники поважають і захищають права інтелектуальної власності.

Зважаючи на безпрецедентне порушення телеканалом «1+1» авторського права щодо успішного міжнародного формату та репутаційні ризики, які цей вчинок має для держави Україна, телеканал «Україна» звертається до чинного Міністра культури та інформаційної політики України, Почесного президента та багаторічного очільника групи «1+1 Медіа» Олександра Ткаченка із закликом висловити свою публічну позицію щодо дій телеканалу «1+1» з підробки формату та наслідків, які ці дії матимуть для міжнародного іміджу країни.

Довідково: За купівлю у компанії Fremantle прав на адаптацію всесвітньо відомого формату «The Masked Singer» в Україні змагались три великі телеканали – «Україна», «1+1» та СТБ. Перемогу в цьому змаганні отримав телеканал «Україна», який придбав права у квітні 2020 року. Водночас, ще на етапі анонсування шоу компанія Fremаntle висловлювала побоювання щодо можливої підробки каналом «1+1» формату «The Masked Singer» і зверталась до «1+1 медіа» з офіційним запитом щодо особливостей шоу, яке планує виробляти»1+1». У відповідь на ці побоювання канал «1+1» запевнив, що готує продукт за іншим форматом.

«Медіа Група Україна» входить до складу SCM

Конфіденційність та захист персональних даних

Погоджуюсь