#WomenHistoryMonth. Женщины новостной команды «Медиа Группы Украина»

Опубликовано Пн, 29 марта, 16:31

#WomenHistoryMonth.  Жінки, які тримають руку на пульсі найважливіших та найактуальніших подій 24/7. Їх робота – це покликання. Кожна з них щоденно творить унікальний продукт: поєднує економічні розрахунки та прорахунки в зрозумілі всій країні історії й образи, перетворює заплутані цифри на доступні тексти та яскраві сюжети. Вони можуть пояснити на молоці й помідорах, чим небезпечний імпорт електроенергії. А ще зіграти в уявні шахи з ворогом, аби виграла Україна, перерахувати залізничні шпали, знайти єдине місце в країні, де приймають на утилізацію ртутні термометри, й порадити найвигіднішу професію майбутнього.

Усі вони – частина команди «Новинної Групи Україна». За що люблять свою роботу, з якими неординарними та стереотипно нетиповими для жінок ситуаціями їм доводилося стикатися, а також, які заняття до душі кожній із них у вільний час – читайте далі.

Людмила Горбач працює редактором з аналітики в «Новинній Групі Україна». Народилась в місті Прилуки Чернігівської області, де й почала роботу на місцевому телеканалі. Була й кореспондентом, і оператором, і режисером монтажу. Нині ж є частиною нашої потужної новинної команди.

Горбач

«На каналі Україна спершу працювала журналістом. 2 роки я провела в постійних відрядженнях на сході України. Можливо, тоді я робила більше роботи, яку не вважають типово жіночою. Безглуздий стереотип, як на мене. Всім може бути боляче, важко, й у всіх бувають миті, коли стає страшно. За роки роботи в телевізорі їздила у відрядження в різні країни. Була свідком історичних подій. Томос у Стамбулі Україна отримала на моїх очах. Президенти, Прем’єри десятків різних країн говорили, як подолати голод, безгрошів’я, епідемії на Всесвітньому Гуманітарному саміті, а я вже потім по телевізору розказувала, що вирішили. Нині я – редактор. Часто доводиться вивчати великі масиви даних, щось обраховувати, порівнювати, вишукувати в сотнях сторінок тексту один найважливіший рядок. Тексти здебільшого про економіку, енергетику, комунальну сферу. Зараз, як ніколи, мені згодилась моя економічна освіта. Є ще й педагогічна. Мабуть, тому люблю ділитись досвідом. Проводжу тренінги.

На полиці із взуттям у мене лежать пуанти. Танцюю тричі на тиждень попри все. Подорожі, в’язання гачком і спицями – це теж мої захоплення. А поруч завжди ті, хто мріє разом зі мною – моя сім’я та друзі».

Інна Гуріненко народилася в Черкасах. Нині працює кореспонденткою новин «Сьогодні» на телеканалі «Україна».

Гуріненко_редакція

«Історії про людей і для людей – моя робота – і є моє хобі. Гадаю, в будь-якій діяльності є труднощі й переваги. Тому обираючи фах, впевнена, варто спершу ретельно розпитати про недоліки, і якщо вони не злякали, а навпаки, захотілося саме цього – то до праці! Найскладніше для мене в роботі те, що мене спершу сприймають несерйозно. Позаяк приємну зовнішність, лагідний голос, доброзичливість чомусь сприймають за слабкість і некомпетентність. Метал у голосі і постійна демонстрація глибокого розуміння суті питання зі спікерами, з якими, здавалося б, я одного рівня освіти й соціального статусу – це must have мого робочого дня. А от із людьми на вулиці, на базарі чи в складних життєвих ситуаціях, навпаки, потрібна лагідність і відкритість, жодної зарозумілості чи демонстрації зверхності. Коли люди відчувають, що їх приймають, і байдуже на одяг, зовнішність, спосіб життя чи заробітку, тоді починають довіряти. Це дуже приємно та продуктивно в роботі. Гадаю, для журналіста важлива довіра людей».

Ірина Щербак працює спеціальною кореспонденткою телеканалів «Україна» та «Україна 24».

Щербак

«Чи то мені так щастить (скоріш за все, так і є), але частенько дістаються нетипові для жінок завдання. Спускалася на 900 метрів під землю у вугільну шахту, разом з кремезними гірниками йшла кілометри до місця видобутку вугілля, й тільки пройшовши цей шлях, шахтарі почали серйозно мене сприймати. Схоже, спершу дещо легковажне ставлення було, коли працювала в гарячих умовах, знімаючи сталевара, який і вдень, і вночі чаклує над металом при 200 градусах. Коли говорять: "Сюди не можна – небезпечно!", – я знаходжу тисячу аргументів, чому зараз маю знімати саме з цього місця. Ще чимало всього було, на перший погляд, нетипового для нас, жінок. Та направду, я отримую задоволення від цього, адже в реальному житті такого ніколи не спробувала б. За це обожнюю те, що роблю. Спочатку говорю "так" і тільки потім думаю, на що підписалась. Люблю ранковий біг і малювати на своїй затишній лоджії».

Анастасія Катаєва – спеціальний кореспондент телеканалу «Україна 24». Народилася в Запоріжжі. Навчалася і працювала в Дніпрі – місті, з яким себе повністю асоціює.

Катаєва

«Я – спеціальний кореспондент. Роблю матеріали про енергетику, промисловість і податки. У нетипові ситуації потрапляю часто: буваю на заводах, теплоелектростанціях та навіть спускалася в шахту. І зазвичай вже після цих слів люди навколо дивуються, оскільки не розуміють, як дівчина може бувати у таких місцях, і тим паче, розбиратися в подібних темах.

Деколи також доводиться допомагати оператору носити його техніку. А вона інколи важить майже, як я сама (жартую, звісно, але й справді, тяжка техніка). Носити її мені допомагають навички, які отримала від свого хобі. Три рази на тиждень відвідую спортивну залу. І це не просто заняття з двома гантелями по 2 кг, а такі, що потім додому потім просто приповзаю. І ще додатково по два рази на тиждень виходжу в парк на пробіжку. Рахую калорії, читаю багато про анатомію та нутриціологію, оскільки подобається розуміти, як саме працює тіло».